Hayball's architectural vision for The Canopy stems from the site's heritage as a Dunlop tyre factory, favouring materials like brick, metal and glass. Along the façade, the vibrancy and human scale of the street level reaches to the Level 4 podium, where the vertical expression shifts to reflect the emerging sense of home.

A STORIED FACADE

Taking reference from the historic Dunlop factory that once occupied the site through a signature staggered roofline, the architecture's industrial edge is softened with lush foliage that embraces the development's overarching biophilic design principles.

Even as it rises 20 floors high, the building's monochromatic colour palette connects harmoniously with nature, and at ground level commercial spaces, a-grade retail and food and beverage options occupy the street level, ready to draw people within a new, growing and vibrant community.

GREEN SPINE

As though nature has taken over, the native forest rises from the ground level and up through the central spine of the building to the landscaped podium level. From here, balconies with lush green bowl gardens are positioned to continue this green spine up the building to the exclusive rooftop deck, ensuring the connection between park and building is continued right to its very peak

MATERIALITY

A considered external material selection bridges the gap between The Canopy's industrial past and its enduring heritage as a place of nature that once sat between woodlands and wetlands.

A durable and robust material palette of brick, glass and metal acknowledges the site's factory predecessor. It also acts as a framing structure to carry nature upwards along the building, making a statement about sustainability and stamping a sense of place. Variations between an earthy and monochromatic tonal palette differentiates the two towers, with materiality morphing to reflect the diverse uses within.

A STORIED FACADE

Taking reference from the historic Dunlop factory that once occupied the site through a signature staggered roofline, the architecture's industrial edge is softened with lush foliage that embraces the development's overarching biophilic design principles.

Even as it rises 20 floors high, the building's monochromatic colour palette connects harmoniously with nature, and at ground level commercial spaces, a-grade retail and food and beverage options occupy the street level, ready to draw people within a new, growing and vibrant community.

GREEN SPINE

As though nature has taken over, the native forest rises from the ground level and up through the central spine of the building to the landscaped podium level. From here, balconies with lush green bowl gardens are positioned to continue this green spine up the building to the exclusive rooftop deck, ensuring the connection between park and building is continued right to its very peak

MATERIALITY

A considered external material selection bridges the gap between The Canopy's industrial past and its enduring heritage as a place of nature that once sat between woodlands and wetlands.

A durable and robust material palette of brick, glass and metal acknowledges the site's factory predecessor. It also acts as a framing structure to carry nature upwards along the building, making a statement about sustainability and stamping a sense of place. Variations between an earthy and monochromatic tonal palette differentiates the two towers, with materiality morphing to reflect the diverse uses within.

Ground floor lobby and retail.
Artist's Impression

Johnson Street park.
Artist's Impression

Building facade from Johnson Street park.
Artist's Impression

Building façade, upper level.
Artist's Impression

It is very much about making sure all the interfaces along the street and the through-link are highly activated by retail experiences.

— Eugene Chieng, Hayball, Director

Please register now to find out more about The Canopy and book a private appointment and tour of our Display Suite.

Display Suite Address:
262 Normanby Road,
South Melbourne VIC 3205

Display Suite Open:
Monday to Friday
10am – 5pm

Saturday & Sunday
1pm - 4pm
Closed public holidays

For more information contact

Melanie Wickham 0419 500 989

We acknowledge the Traditional Owners of the land where we work and live, the Wurundjeri Woi Wurrung and Bunurong Boon Wurrung peoples of the Eastern Kulin and pay respect to their Elders past, present and emerging.